17.11.16

15/12/2016, 19:00-21:00: Εισαγωγή στη συστημική-οικογενειακή συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία

Η συστημική προσέγγιση γεννήθηκε και αναπτύχθηκε αλματωδώς μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Στην αρχή ασχολήθηκε με τα ψυχωτικά συμπτώματα, μετά η θεωρία και πρακτική της εφαρμόστηκε σε όλα τα άλλα ψυχολογικά και συμπεριφοριστικά προβλήματα (συμπτώματα). Η μεγάλη καινοτομία και διαφοροποίηση από σχεδόν όλες τις υπόλοιπες προσεγγίσεις είναι ότι η αφετηρία διερεύνησης του προβλήματος ξεκινά από τα συστήματα (που ανήκει ο θεραπευόμενος) και από τις σχέσεις μεταξύ όλων που υπήρχαν μέσα σε αυτό. Συνεπώς, στην συμβουλευτική, το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί όταν αλλάξουν αυτές οι σχέσεις του συστήματος και όχι απλά με ατομική δουλειά του θεραπευόμενου. Κάποια από τα πεδία που εφαρμόζεται η συστημικη είναι: διαταραχές συναισθήματος (αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη κλτ), ψυχώσεις, επιθετικές και παραβατικές συμπεριφορές (κυρίως έφηβων), προβλήματα στα ζευγάρια, γενικότερα προβλήματα σχέσεων (φιλικές, με το άλλο φύλο κτλ)

Το σεμινάριο έχει σκοπό να επιδείξει κάποιες βασικές αρχές της συστημικής σκέψης και θεωρίας και πως αυτές εφαρμόζονται στην συμβουλευτική-ψυχοθεραπεία.

Θεματολογία
- Πώς αναπτύχθηκε η συστημική
- Τη διαφορετική ματιά της με τις άλλες
- Αναφορές στις υπό-προσεγγίσεις της και που αυτές στηρίζονται
- Βασικές έννοιες που στηρίζεται (ομοιόσταση, κυκλικότητα κτλ)
- Κάποια βασικά συμβουλευτικά/θεραπευτικά εργαλεία και πως σήμερα στην νεότερη φάση της στηρίζεται καθαρά πάνω στον λόγο και τον διάλογο. 

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ
Τα σεμινάρια απευθύνονται σε:
Φοιτητές και Σπουδαστές όλων των Επιστημών
Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας
Κάθε Ενδιαφερόμενο


ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τόπος Διεξαγωγής: ΔΔΕΕΨΥ® Ελλάδα, Λ. Κηφισίας 82, Αμπελόκηποι, Αθήνα
Κόστος Σεμιναρίου: 10 ευρώ
Χορηγείται: Πιστοποιητικό Παρακολούθησης
Δηλώσεις Συμμετοχής: Βασιλική Βενέτη, Τηλ: 210.6993276, Δευτέρα-Παρασκευή, 13:00-15:00